İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, 20-23 Ekim tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen geleneksel “İSİB Sektör Buluşması” etkinliğini Tesisat Dergisi’nin “Konuk Yazar Köşesi”nde değerlendirdi.
İSİB üyelerinin yoğun katılımlarıyla Antalya’da 21-22 Ekim tarihlerinde düzenlediğimiz geleneksel “İSİB Sektör Buluşması” etkinliğini geride bırakmış bulunuyoruz. Ekonomiden kurumsallaşmaya, sektör strateji belgesinden İSİB (İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği) faaliyetlerine kadar birçok konunun işlendiği toplantının bu yılki mottosu ise “Birlikte Daha Güçlüyüz” oldu. Çünkü biz İSİB olarak “ihracatı geliştirme faaliyetleri” adı altında yurt dışına düzenlediğimiz heyet ziyaretlerinde sektör tanıtım günlerinde ve milli katılım gösterdiğimiz fuarlarda öncelikle Türk iklimlendirme sektörünü temsil ediyoruz. Bu nedenle sektörde faaliyet gösteren firmaların bu organizasyonlara katılım sağlamaları sektörel birliktelik adına büyük önem taşıyor.
Çünkü sektörel birlik ve beraberlik beraberinde başarıyı getiriyor. İSİB’in bugün 1300’e ulaşan üye sayısı da Türk iklimlendirme sektöründeki birlik ve beraberliğin kanıtıdır. Üyelerimizle birlikte önümüzdeki yıllarda birlikte ihracat faaliyetlerimizi daha verimli hale getirmek için ne tür planlar yapmamız gerektiğini hep birlikte istişare etme imkânı bulduk. Ayrıca TOBB İklimlendirme Meclisi tarafından ikincisi hazırlanacak iklimlendirme sektörü strateji belgesinin ön planlama çalışmalarını yaptık.
Türk İklimlendirme Sektörü olarak “ihracatı geliştirme” amacıyla aldığımız aksiyonların meyvesini toplamaya başladık. Dış ticaret fazlası veren bir sektör olmayı hedefliyorduk, sektör olarak bunu başardık. İklimlendirme Sanayi ihracatı, Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artışla 396,3 milyon dolara ulaştı. Böylelikle yılın ilk 9 ayında ihracat gelirimiz 3 milyar 432 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl sektörümüz ilk kez Mayıs ayı sonunda yılın ilk 4 aylık döneminde dış ticaret fazlası verdi. Ocak – Ağustos döneminde ise Türkiye ihracatının, ithalatını karşılama oranı %97,2 olarak gerçekleşti. Bu oran geçen yılın aynı döneminde %77,7 seviyelerindeydi. Sektör ihracatı yılın ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre
yüzde 2,5 oranında büyüdü. Yeni yatırımlarımızla önümüzdeki yıllarda da sürekli olarak dış ticaret fazlası veren bir sektör olmayı hedefliyoruz.
Türkiye geneli ihracat birim fiyatı 1,2 $/kg iken, Türk iklimlendirme sektöründe ihracat birim fiyatı 4,4 $/kg seviyesinde. Katma değeri yüksek ürünlerimizle, Türk iklimlendirme sektörünün global pazardaki payını yüzde 1’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu nedenle Avrupa ülkeleri, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerin yanı sıra uzak pazarları da gözlem altına aldık, dünya pazarlarını yakından takip ediyoruz. Avrupa, Ortadoğu, Güney Amerika ve Afrika ülkelerine ticari heyet organizasyonları düzenledik. Dünya çapında farklı iklim ve Pazar özelliklerine sahip çok çeşitli ülkelerde çalışmalarımız 2020 yılında da hız kesmeden devam edecek. Bu noktada biz gerek üyelerimiz gerekse derneklerimizden gelen geri bildirimlere önem veriyoruz ve bize ulaşan tavsiyeleri titizlikle inceliyoruz.
Hedeflerimize ulaşmak adına çeşitli pazar araştırmaları yapıyoruz. 2019 yılında rekabet avantajı sağlayan ürünleri belirlemek adına Revealed Comperatıve Advantage (RCA) çalışması yapıldı. Bu kapsamda Türk İklimlendirme Sektöründe yer alan 6’lı bazdaki 97 adet GTİP için RCA katsayısı hesaplandı. Ürünlerin diğer ülkelere göre avantajlarını ve dezavantajını içeren raporu sektörümüzle de paylaştık. İthalat potansiyeli yüksek olan; ancak yeterince ihracat yapılmayan ülkeler, hedef ülke olarak belirlendi. Bundan sonraki aşamada ise hedef ülkeler için ürün bazında gümrük vergisi oranlarını inceleyeceğiz. Ayrıca hedef ülkelerin önümüzdeki dönemlere ilişkin gelişim projeksiyonunu da yakından takip edip, sonuçları, değerli üyelerimiz ile paylaşacağız. Aynı zamanda İSİB olarak yurt dışında düzenleyeceğimiz organizasyonlara rehberlik etmesi amacıyla dünyadan 232 ülke için alt ürün grupları bazında ithalat rakamlarını içeren bir rapor da hazırladık. Bu rapor ve RCA çalışmaları önümüzdeki dönem faaliyetlerimizi planlarken bize ışık tutacak.
İSİB olarak sektörel derneklerimizin, Türk İklimlendirme Sektörünün ihracatının gelişmesine katkı sağlayacak projelerini desteklemeye ve işbirliği yapmaya hazırız. İSİB Sektör Buluşmaları etkinliği kapsamında düzenlediğimiz “İSİB – Sektörel Dernekler Toplantısı”nda da dernek temsilcilerini dinleyip, ihracatı geliştirmeye yönelik faaliyetlerinde kendilerine, İSİB olarak ne tür katkılar sunabileceğimizi konuştuk. “İSİB Sektör Buluşması” etkinliği sonrasında hazırlanan raporu da gündemimize alarak, son 3 yıldır ihracattaki yükseliş trendini düzenli bir şekilde sürdüren sektörümüzün tanıtımına yönelik çalışmalarımıza, birlik ve beraberlik içinde devam edeceğiz.