Skip links
İSİB, Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti Programı ile Suudi Sektör Temsilcilerini Ağırladı - 1

İSİB, Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti Programı ile Suudi Sektör Temsilcilerini Ağırladı

Türk iklimlendirme sektörünün birleştirici gücü İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), Suudi Arabistan’a Cidde ve Riyad şehirlerini kapsayan Sektörel Ticaret Heyeti programı gerçekleştirdi. Programın birinci kısmı 6 Mayıs 2024 tarihinde Cidde şehrindeki Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Burada yapılan ikili iş görüşmelerine 49 Suudi firma katılım sağladı. Sektörel Ticaret Heyeti programının devamında 8 Mayıs Çarşamba günü Riyad’da Crowne Plaza Palace Otel’de gerçekleştirildi. Heyet programının ikinci bölümünde ise görüşmelerde 57 Suudi firma yer aldı. Türkiye’den ise 19 firma katılım göstererek yeni iş birlikleri için temaslarda bulundu. Cidde’ de 220 iş görüşmesi gerçekleştirilirken Riyad’da 290’ı aşkın iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Heyete İSİB’i temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Baştaş katılırken; Cidde’deki görüşmeler sırasında T.C. Cidde Başkonsolosu Mustafa Ünal ve T.C. Cidde Ticaret Ataşesi Oğuz Şahin, Cidde Ticaret Odası yetkilileri, firmaları ziyaret etti. Riyad’daki görüşmeler sırasında ise T.C. Riyad Büyükelçisi Prof. Dr. Emrullah İşler ve T.C. Riyad Ticaret Müşaviri Burak Balkanlıoğlu firmalarla görüştü.

Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti’ne Türkiye’den katılan firmalar, heyet organizasyonundan çok memnun kaldıklarını, ikili iş görüşmelerinin başarılı ve olumlu geçtiğini ifade etti. Gerçekleşen temaslar ve iş görüşmeleri neticesinde Suudi Arabistan’daki iklimlendirme pazarının Türk firmaları açısından hızlı gelişen ve öngörülenden daha büyük bir pazar olduğu sonucuna varıldı. Trade Map kaynaklarına göre Türkiye’nin Suudi Arabistan’a 2023 yılı toplam ihracat 2,62 milyar dolar iken sektör ihracat ise 96,81 milyon dolar. Suudi Arabistan’da iklimlendirme sektörü ithalatındaki payımız ise yüzde 1,37. İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak katılımcı firmalarla yapılan istişareler sonucunda potansiyeli yüksek olan bu pazara önümüzdeki süreçte farklı faaliyetler düzenlenmesine ve sıkı takip edilmesine karar verildi.