Skip links
Türk İklimlendirme Sektörü Arjantin, Paraguay ve Uruguay’da İhracatı Büyütüyor - 1

Türk İklimlendirme Sektörü Arjantin, Paraguay ve Uruguay’da İhracatı Büyütüyor

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), 24 Ağustos- 27 Ağustos 2021 tarihleri arasında Güney Amerika’nın üç önemli ülkesi Arjantin, Paraguay ve Uruguay’ı kapsayan bir dijital ticari heyet organizasyonu düzenledi.  Toplam 120 görüşmenin yapıldığı dijital ticari heyet organizasyona Türkiye’den 14 firma katılırken diğer ülkelerden ise toplam 46 firma iştirak etti.

Arjantin, Paraguay ve Uruguay dijital ticari heyet organizasyonu, 23 Ağustos 2021 tarihinde TİM Başkanı İsmail Gülle, İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, Buenos Aires Ticaret Müşaviri Biray Kuş, İSİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Heyet Başkanı Alper Avdel ile heyet katılımcısı firmaların temsilcilerinin katıldığı bir bilgilendirme toplantısı ile açıldı.

Zoom programı üzerinden Arjantin, Paraguay ve Uruguay’da yerleşik İklimlendirme Sektöründen (HVAC Sektörü) ithalatçı, inşaat ve taahhüt hizmetleri ve danışmanlık firmalarından 46 firma yetkilisi ile yapılan görüşmelerde Türk firmaları toplam 120 iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Arjantin, Paraguay ve Uruguay ülkelerinin 2020 yılında pandemi etkisiyle bir miktar gerilese de toplamda 60 milyar dolarlık ithalat yaptıklarını ifade eden İSİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Heyet Başkanı Alper Avdel şunları söyledi:  “Türkiye Sanayisi olarak bu üç ülkenin ithalat rakamın içindeki payımız 300 milyon dolar ile binde 5 seviyesinde. Buradaki Türk İklimlendirme sektörünün ihracat performansı ise Türkiye’nin genel ortalamasının üzerinde bir oran ile %1 olarak gerçekleşmiş durumda. Üç ülkedeki iklimlendirme sektörü, ülkelerin coğrafi olarak hem Avrupa’ya hem Türkiye’ye uzak olması sebebiyle birkaç ülkenin hakimiyetinde. Genel olarak bu ülkelerde Türk ürünleri için olumsuz bir durum gözlemlemedik. Doğru stratejiler ile ihracatçılarımızın bu pazarlardaki potansiyelleri yakalayabileceklerine inanıyoruz. Bu üç ülkeye dijital ticari heyeti düzenlememizdeki amacımız, İSİB olarak bir süredir devam ettirdiğimiz çevre ülkeler haricinde de Türkiye’nin ihracatını arttırma planı çerçevesinde ihracatçı firmalarımıza bir perspektif sunabilmekti. Genel anlamda oldukça pozitif bildirimler aldığımız bu heyetin önümüzdeki dönemde ihracatçılarımızın Latin Amerika pazarında da yerlerini güçlendireceğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de ihracatçı firmalarımızdan gelen geri bildirimlere istinaden farklı coğrafyalarda sanal ve fiziki Ticaret Heyeti organizasyonlarımıza devam edeceğiz.”