Skip links
Türk İklimlendirme Sektörü Özbekistan’da Ticari Hedeflerini Yükseltiyor - 1

Türk İklimlendirme Sektörü Özbekistan’da Ticari Hedeflerini Yükseltiyor

Türk İklimlendirme Sektörü, 2021 yılının ilk sanal ticari heyet organizasyonunu Özbekistan’a yaptı. İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) 26-28 Ocak 2021 tarihleri arasında Özbekistan’a düzenlediği sanal ticari heyet organizasyonunu 263 adet iş görüşmesi ile tamamladı.

Özbekistan sanal ticaret heyetine ülkemizden 20 firma, Özbekistan’dan ise 77 farklı firma katılım sağlarken yapılan görüşmelerde ticari ilişkiler geliştirilmesine ve büyütülmesine yönelik pek çok konu firmalar arasında masaya yatırıldı.

Türk firmalarının ısıtma, soğutma, tesisat, havalandırma ve klima ürün grupları ile iştirak ettiği Özbekistan Sanal Heyet Organizasyonu, 25 Ocak 2021 tarihinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Taşkent Ticaret Müşaviri Abdullah Yavuz Türker, İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, İSİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Heyet Başkanı Levent Aydın ile heyet katılımcısı firmaların temsilcilerinin katıldığı bir bilgilendirme toplantısı ile başladı. 26-27-28 Ocak 2021 tarihlerinde ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirildiği toplantıların akabinde telafi görüşmeleri de gerçekleştirildi.

Zoom programı üzerinden Özbekistan’da yerleşik İklimlendirme Sektöründen (HVAC Sektörü) ithalatçı, inşaat ve taahhüt hizmetleri ve danışmanlık sektöründen 77 firma yetkilisi ile yapılan görüşmelerde Türk firmaları toplam 263 iş görüşmesi gerçekleştirdi.

2021 yılını Özbekistan Sanal Heyet Organizasyonu ile başarılı bir şekilde başladıklarını ifade eden İSİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Özbekistan Sanal Ticari Heyet Başkanı Levent Aydın, şunları ifade etti: “Her sene yaklaşık 1,8 milyar dolar iklimlendirme sektörü ithalatı yapan Özbekistan, Türkiye için çok ciddi bir pazar. Türk İklimlendirme Sektörü, şu anda Özbekistan’ın iklimlendirme sektörü ithalatının yüzde 8’ini karşılıyor. Sanal heyet organizasyonumuza katılan üye firmalarımız bu görüşmelerde ihracata dönüşecek birçok bağlantı gerçekleştirdi. Özbekistan’da 2021 yılında pazar payımızı yüzde 10 seviyelerine getirmek istiyoruz. Pandemi ardından ülkeler ve sektörler arası ilişkilerin daha da yukarılara çıkacağını ve ihracat hedeflerimizi daha da yükselteceğimizi düşünüyoruz. Firmalarımız için görüşmelerin ihracata dönmesi amacıyla toplantılar ardından da firmalarımıza desteğe devam edeceğiz.”