İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, iklimlendirme sektörünün 2019 Ocak-Mayıs döneminde ihracat fazlası verdiğini açıkladı. Sektörün İSİB’in kuruluşundan beri ihracatta olumlu bir seyir izlediğini ve ilk kez ihracatın ithalatı karşılama oranının artıya geçtiğini belirten Şanal, hedeflerinin dış ticaret fazlası oranındaki artışı yıl sonuna kadar korumak ve devam ettirmek olduğunu söyledi.
Sektörün ilk 5 aylık verilerine bakıldığında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,4 oranında artış yaşandığını ifade eden Şanal, 1 milyar 951 milyon dolar ithalat, 1 milyar 978 milyon dolar da ihracat gerçekleştiğini; bu rakamların geçtiğimi sene ise 2 milyar 520 milyon dolar ithalat ve 1 milyar 871 milyon dolar da ihracat olarak gerçekleştiğini kaydetti. Şanal, “ İhracat pazarlarımızı genişletmek ve ihracatımızı artırma hedeflerimizin yanı sıra ihracatı ithalatından daha fazla olan bir sektör olmayı da hedeflemiştik. Ve bugün hedeflerimize ulaştığımızı görmek mutluluk verici. Bir süredir ülkemizde yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen sektörümüzde yaşanan olumlu gelişmeler, birlik ve beraberliğimizin, azmimizin ürünüdür. İSİB olarak kurulduğumuz günden bugüne sektör firmalarımız, üyelerimiz birlik ve beraberlik içinde hareket etti. Amacımız bu birliğimizi korumak ve ihracat fazlası vermeye devam eden bir sektör olmaktır” diye konuştu.
Döviz fiyatlarında yaşanan yükseliş, inşaat sektörünün iç pazarda küçülmeye gitmesi, yerli ürünlerin kullanım oranlarının artması ve yabancı sermayeli firmaların daha önce ithal ettiği ürünleri Türkiye’de üretmeye başlamasının ithalatın gerilemesinde etkili olduğunu ifade eden Şanal, “ Tüm bu gelişmeleri sektörün dış ticaret fazlası vermesinin önünü açtı. Sektörün alt kırımlarına baktığımızda ısıtma sistem ve elemanları, soğutma sistem ve elemanları ile yalıtımda ihracat fazlası verdik, bu alanlarda iyi durumdayız. Öte yandan sektörümüzün şu anda yatırım yapması gereken, stratejik önemi olan, dış ticaret açığı verdiğimiz ürünler vana grupları, pompalar, aspiratörler, aksiyal fanlar ve eşanjörlerde yapılması gereken yatırımlar var. Ara ürün olarak değerlendirebileceğimiz bu ürünlerde ülkemizde üretimin yapılmasının elzem olduğunu görebiliyoruz. Sektörümüzün bu alandaki ithalatı büyük ve ciddi bir pazarı var, o nedenle yerli üretime yönelmek mümkün görünüyor” görüşünde bulundu.
“2019’da ihracatta hedef 5 milyar dolar”
2019 yıl sonu itibari ile ihracatı 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Şanal, 2020 yılında da ihracat/ithalat dengesinin Türkiye’de doğru yatırımların yapılmasına bağlı olduğunun altını çizdi. Şanal, “ Türkiye doğru yatırımları çekebilirse iklimlendirme sektörü sürekli fazla veren bir konumda olacak. Biz bunu bugüne kadar doğru stratejiler ve planlar belirleyerek başardık, sektör firmaları el ele vererek sinerji oluşturmaya başladı. Sektörün kısa sürede aldığı bu başarı diğer sektörler için de iyi bir rol model oldu diye düşünüyorum. Doğru planlamalar ile sektörel olarak doğru noktaları tespit ederek bunu başardık. Hükümetimizin de stratejik ürünler noktasında birtakım teşvikleri vardı ama bu noktada atılan adımların artırılması gerekli. Dış ticaret açığı verdiğimiz alanlarda firmalar teşvik edilirse yatırımlar yaparız” diye konuştu.