Skip links
İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Salih Zeki Poyraz Açıkladı: Sektör uçuşa geçti - 1

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Salih Zeki Poyraz Açıkladı: Sektör uçuşa geçti

Sektör uçuşa geçti- Daily Show Dergisi- ISK-SODEX Fuarı
TOBB İklimlendirme Sektör Meclisi ve İSİB Başkanı Zeyi Poyraz, “İklimlendirme sektörünün geleceği çok parlak. 2023 yılı hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz “ şeklinde konuştu.

TOBB İklimlendirme Sektörü Meclisi ve İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Poyraz, son yıllarda sektörün üretim, satış ve istihdam potansiyeli açısından hızla büyüdüğünü ifade ederek, İklimlendirme sektörünün geleceği parlak bir sektör olduğunu vurguladı. Sektörün bu bilinç ile 2023 yılı hedeflerine emin adımlarla ilerlediğine işaret eden Poyraz, hedeflerinde 60 milyar dolarlık yurt içi ve yurt dışı satış rakamına ulaşmak olduğunu ifade etti. İklimlendirme sektörünün güçlü ve büyük bir sektör olduğuna dikkat çeken Poyraz, belirlenen hedeflere ulaşmak için birlik ve beraberlik içinde var güçleri ile çalıştıklarını kaydetti. Sektörün artan iç ve dış satış potansiyeli, istihdam gücü, Türkiye’nin jeopolitik konumunun verdiği avantaj ile özellikle yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini belirten Poyraz, İklimlendirme sektörünün geleceğin sektörü olduğunu, sektörün tüm bu avantajları ile yerli ve yabancı yatırımcıları cezbettiğini söyledi.

Sektörün meslek standartlarını oluşturmuş, stratejik belgesini ve sektör raporunu hazırlamış öncü bir sektör olduğunu kaydeden Poyraz, “Geçtiğimiz yıl Hedefler ve Stratejiler belgesini yayınladık. Sektörümüzü 2023 yılına taşıyacak stratejilerimizi belirledik. 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat, 35 milyar dolar da iç satış yapmayı hedefliyoruz. Sektörümüz Türkiye ekonomisi için yarattığı değer ile ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. İklimlendirme sektörünün avantajları göz önüne alındığında sektörün gerek üretim ve yatırım gerekse ihracat ve istihdam kapasitesinin büyüme kaydedeceğini öngörüyoruz” dedi.

2013 yılında ihracatı ithalatını aşan bir sektör olmayı hedef edindiklerini belirten Poyraz, “Bu sene içerisinde birlik ve beraberliğimiz tam olarak oturursa iklimlendirme sektörünün ihracatının 2013 yılında ithalatının üstüne çıkacağını düşünüyorum. Şu anda ithalat ve ihracat dengesi birbirlerine çok yakın ama inşallah bundan sonraki yıllarda İklimlendirme Sanayi İhracatçı Birliği’nin faaliyetleriyle de ihracatımız ithalatımızın üstüne çıkacak. Yine Ekonomi Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde sektör tanıtımlarında, sektörümüzün ihtiyacı olan komponent ve hammadde üretimiyle alakalı özel teşvikler ve destekler de teşvik yapsamına alınacak. Böylece sektörümüz tüm bu destekler ile birlikte daha da büyüyecek, daha fazla katma değer üteren, daha fazla istihdam sağlayan ve daha fazla yatırım çeken bir sektör haline gelecek” diye konuştu.

‘Tek sektörde uzmanlaşan birlikler, ihracatı artırır’
İhracatçı birliklerinin kendi sektörlerinde uzmanlaşması ve aynı sektörde tek bir birlik olması gerektiğini söyleyen İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Poyraz, “Böylelikle sektörler pokansiyellerini ortaya çıkaracak ve ihracatlarını arttıracaklar” dedi.
Geçtiğimiz yıl kurulan İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’nin Başkanı Zeki Poyraz, ihracatçı birliklerinin kendi sektörlerinde uzmanlaşması ve aynı sektörde tek bir birlik olması gerektiğini söyledi. Sektörel birlik için çok güzel bir örnek teşkil ettiğini ifade eden Başkan Zeki Poyraz, “mesela iklimlendirme sektörü ihracatçısı eskiden 6-7 ihracatçı birliği üzerinden ihracat yapardı. Sektörümüz hak ettiği yere gelemiyordu” dedi.
17 Mart’ta İstanbul’da ihracatçı birliklerinin yapısıyla ilgili yapılacak toplantı öncesi sektörel birliklerle ilgili değerlendirmede bulunan Zeki Poyraz, kşöyle devam etti: “iklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’nin kurulması ile sıkıntılarımızı aştık, sektörümüz ihracatçısı ile yakın diyalog içine girdik, sektör temsilcileri muhataplarına çok daha rahat ve hızlı bir şekilde ulaşabiliyor, sorunlarına doğru adreste çözüm arıyor.” Birlikle birlikte sektörün potansiyelini ve verimliliğini ortaya çıkardıklarını ifade eden Poyraz, “Kısacası sektörümüzün fotoğrafını çekerek çok net bir şekilde buyuz diyebildik” diye konuştu.
Tek birlik ihracatı artırır
Sektörel birlik içinde olamayan ihracatçı birliklerinin kendi sektörüne hizmet edemeyeceğini öne süren Poyraz, ihracatçı birliklerinin kendi sektörlerinde uzmanlaşması ve aynı sektörde tek bir birlik olunması gerektiği değerlendirmesinde bulundu. Poyraz, “Böylelikle sektörel potansiyellerini ortaya çıkarıp çok kısa bir sürede kabuklarını kıracak ve ihracatlarını arttıracaklardır” diye konuştu.
Sektörel ihracatçı birliklerinin belli bölgelerde toplanması gibi bir mecburiyetin olmasının doğru olmadığını da ifade eden Poyraz, “Bugün bir hububat birliği orta anadolu bölgesinde olabilecekken çay veya fındık birliğinin, üreticisi ile aynı bölgede olmasının hiçbir sakıncası yoktur. Anadolu’daki ihracatçının tedirgin olmasına gerek yok. Yeter ki doğru sektör birliği doğru yerde faaliyet göstersin” dedi.